SEMINTE CASTRAVETE AMAR (Momordica Charantia)
Momordica Charantia
Origine:India
Datele noastre
Germinarea semintelor 12 zile in mini-seara
Temperatura de germinare 24-26 grade
Temperatura de dezvoltare a plantelor
-20-22 grade pe timp de zi
-16-18 grade pe timp de noapte
-primul fruct a aparut la 48 de zile de la rasarire.
Nota:Semintele au fost semanate in recipient de 5 l si nu au fost deloc repicate.
Perioada de maturare a fructului pentru consum este foarte lunga de aproximativ 3 luni si chiar mai mult in functie de temperatura de crestere a plantelor.
Maturarea deplina a fructului dureaza de pana la 4 luni si chiar mai mult.
Compozitie chimica
Castravetele amar contine o lista impresionanta de vitamine si minerale, dintre care amintim vitaminele B1, B6, B9, B12, C, E, K sau A si minerale precum calciul, magneziul, potasiul, sodiul, fierul si zincul. Continutul de grasimi este totusi foarte mic, dar exista cantitati mai mari de fibre alimentare si de carbohidrati, care il fac un aliment foarte util pentru sanatatea sistemului digestiv.
Indicatiile terapeutice ale castravetului amar
Persoanele care sufera de diabet ar putea beneficia din plin de consumul moderat de castravete amar, cercetari de data recenta oferind date pozitive din acest punct de vedere. Gratie unor substante pe care le contine, dar inca nu se stie exact cum actioneaza acestea, castravetele amar se pare ca echilibreaza nivelul zaharului din sange, coborand catre normal valorile sale prea ridicate.Utilizat in mod traditional si in tratarea starilor de iritare si de inflamare a organismului, castravetele amar are certe proprietati calmante si antiinflamatorii si merita introdus la dietele de detoxifiere a organismului.Cercetarile au scos la iveala si capacitatea de a intari sistemul imunitar in fata atacului virusurilor si a bacteriilor.
Castravetele amar se poate folosi in intregime(toate organele plantei),ca adjuvant in terapia multor boli,interesand aproape toate sistemele si aparatele organismului.Proprietatile hipoglicemiante-antidiabetice apartin insa fructelor,care se folosesc proaspete in salate,eventual combinate cu specii avand aceleasi proprietati ca sfecla rosie/alba,papadie,urzica,telina,menta,sovarv;sau sub forma de
suc.Se consuma si deshidratat,taiat rondele,cubulete,taitei,uscat rapid la temp ce nu trebuie sa depaseasca 45*C.
Fructele uscate se rasnesc si se pastreaza in pungi de plastic in frigider.
Administrarea 1 varf cutit de pudra de 3 ori/zi duce la scaderea nivelului glicemiei din sange cu 20-54%,rezultate ce se pot confirma prin monitorizarea stricta a procesului-faci analize la inceputul si sfarsitul perioadei de tratament,care dureaza 2 saptamani.Respectarea dietei si programului de exercitii fizice este obligatorie,dar planta poate inlocui cu succes antidiabeticele orale care se administrau pana atunci.
Nota:Semintele se seamana cat mai devreme in recipiente mari, individual, de preferat 26 feb-10martie.
Pentru o buna germinare semintele se cresteaza, in cazul in care nu faceti acest lucru durata de rasarire va fi una mult mai lunga,sau unele seminte vor putrezi.
Este nevoie ca recipientele sa le acoperiti pentru a forma efectul de sera,iar umezeala sa fie constanta fara a abuza.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Continut plic: 5 seminte cultivate in mod natural cu dragoste si grija.
Pret: 5Lei
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------